Varebeskrivelse:
Det er de tørrede rødlige støvfang af krokusblomsten Crocus Sativa, der bruges som krydderi.
Planten blomstrer om efteråret. Der sidder en tredelt dybrød griffel (støvfang) og to korte gullige stilke i hver blomst, de røde støvfang plukkes med håndkraft, hvorefter de tørres. Der skal mellem 75.000 og 100.000 blomster til et kilo safran. Det er blandt andet derfor, at krydderiet er så kostbart.
Safran har en meget karakteristisk eksotisk duft og sødlig smag af honning. Det tørrede krydderi har en mørk rød farve, som bliver til en intens gul farve, når det tilsættes maden. Safran bør bruges med måde, for hvis man tilsætter for meget, kan smagen blive bitter.
Safran anvendes traditionelt i retter med ris, fisk og skaldyr, bl.a. paella, risotto og fiskesuppen bouillabaisse. Det tilsættes både for at farve retten og som smags givende krydderi.
Desuden bruges det til at farve bagværk, fx Luciaboller og påskebrød samt julens konfekt.
Safran har endvidere været brugt som farvestof til tekstiler.
Brugsanvisning og forholdsregler:
Ingredienser:
Er der angivet en * ved en ingrediens, er den 100% økologisk