Kernebrød - Bagværk - Opskrifter


Ingredienser

Fremgangsmåde

Dag 1
Kruska kerner sættes i blød. Der skal være cirka dobbelt så meget vand, som der er kerner.

Dag 2
Det overskydende vand hældes fra Kruska kernerne.
Kom rugmelssurdejen op i en skål sammen med 100 gram rugmel og 1 dl vand. Dette røres godt sammen, og der tages 1,5 dl surdej fra til næste gang, man skal bage. Derefter kommes den kolde kruskagrød i sammen med resten af ingredienserne, og det hele røres/æltes i 10-15 minutter, til dejen har en passende konsistens. Det bliver en lind dej – halvflydende. Lad dejen stå og hæve til dobbelt størrelse. Hvis den står lidt lunt, går der ca. 1 – 1,5 time. Herefter æltes dejen lidt - brug rigeligt mel på bordet. Når dejen er blevet mere fast, kommes den i forme, hvor den hæver ca. 2 timer.
Brødene bages ved 185° C midt i ovnen i ca. 45 minutter.
God fornøjelse.


Kruska grød.
2 dl kruska kerner sættes i blød om aftenen i 6 dl vand. Om morgenen tilsættes 1 strøget tsk. salt og grøden koges cirka 20 min. Man kan evt. tilsætte rosiner eller tørrede tranebær. Gem cirka 200 gram grød til brødet. Resten spises til morgenmad :-)